שכירים ועצמאיים אשר סובלים מנכות קשה, זכאים לפטור מלא מתשלומי מס הכנסה, כך גם מי שפרשו לפנסיה, אך הם חייבים בתשלומי מס. סכומי החזרי המס אותם ניתן לקבל עשויים להגיע לעשרות ולמאות אלפי שקלים, על כן חשוב לבדוק לעומק את תנאי הזכאות.
כיצד מתבצע תהליך קביעת דרגת נכות המזכה פטור ממס הכנסה? אדם בעל מגוון מחלות ובעיות רפואיות רשאי לפנות למס הכנסה על מנת שזו תכנס ועדה רפואית לבחינת מצבו הרפואי ולקביעת אחוזי נכות.
הועדה הרפואית מתבצעת בפועל בין כותלי המוסד לביטוח לאומי. על הנכה, או מי מטעמו, למלא בראש ובראשונה את טופס 1516 שכותרתו "בקשה לפטור ממס", וכן מספר טפסים נוספים לבקשה לקביעת אחוזי נכות לצורך פטור ממס.
לבקשה יש לצרף מסמכים ואישורים רפואיים התומכים בטענותיו. את הטפסים והנספחים יש לשלוח לפקיד השומה באזור המגורים של הפונה (הנכה).
עם קבלת הטפסים שולח פקיד השומה שובר לתשלום עבור הועדה הרפואית שתתכנס בעניינו של הנכה. לאחר תשלום השובר, יש להעביר את השובר המקורי לפקיד השומה וזה יעביר את כל התיק למוסד לביטוח לאומי אשר יזמן את הנכה לוועדה רפואית.
בהתאם להצהרת הנכה על מגוון המחלות מהן הוא סובל, הוועדה הרפואית מתכנסת עם רופאים בעלי תחום מומחיות בנושאים הרלוונטיים.
כך לדוגמה – נכה אשר מצהיר כי הוא סובל מסוכרת, הועדה רפואית תתכנס עם מומחה רפואי בתחום.
לאחר שהוועדה הרפואית דנה בעניינו של הנכה ונקבעים לו אחוזי נכות המזכים פטור ממס -דהיינו בשיעור של 90%, ובלבד שהנכות נקבעה, כאמור, לתקופה של למעלה מחצי שנה, חוזר התיק למס הכנסה לפקיד השומה אשר יעביר את החלטתו בצירוף פרוטוקול הוועדה הרפואית לגבי זכאותו של הנכה לפטור ממס לפי סעיף 9(5) פקודת מס הכנסה.
ישנה תקרת הכנסה הפטורה ממס נכון לאותה שנת מס, גם כאשר מדובר בהחזרים רטרואקטיביים (אז כל שנה תיבדק לגופה).
חשוב לזכור כי לעיתים מדובר בתהליך ממושך שאורך אף יותר משנה או שנתיים, אך חשוב לא לוותר על זכויותיכם ולגלות סבלנות.
מומלץ מאוד לנסות לקבל את הפטור ממס הכנסה מסיבות רפואית, שכן בדרך זו ניתן לקבל החזרי מס שעשויים להצטבר לסכומים גבוהים מאוד שיכולים לעזור לכם לשפר את איכות חייכם.