![עורך דין משרד הביטחון](/html5/Web/2265/et-3.jpg)
תביעות המוגשות נגד משרד הבטחון אגף השיקום (קצין התגמולים) לקבלת מענקים וגמלאות בגין פגיעות שאירעו במהלך ועקב השירות של חייל/ת בשירות סדיר, קבע ומילואים, של אנשי מערכת הביטחון, שוטרים וסוהרים. התביעה מוגשת בגין נכות הקשורה לתאונה, למחלה, לפציעה או למאמץ פיסי ניכר במהלך השירות. במסגרת זו ניתן להכיר גם בנכות הנובעת ממחלת נפש עקב תנאי השירות, וכן בהחמרה של מחלה או של מצב רפואי קודם כתוצאה מתנאי השירות או עקב טיפול רפואי לקוי שניתן במהלך השירות. משרדנו מטפל בהגשת התביעה, בייצוג בוועדות הרפואיות ובערעורים על החלטות קצין התגמולים.
תביעה נגד משרד הביטחון
חייל/ת בשירות סדיר, קבע ומילואים, אנשי מערכת הביטחון, שוטרים וסוהרים זכאים להגיש תביעה לאגף השיקום במשרד הביטחון (בפני קצין התגמולים), במידה ונגרמה להם נכות עקב מחלה או פציעה שאירעה תוך כדי ועקב תנאי השירות.
הנכות יכולה להיות קשורה לתאונה, למחלה, לפציעה ולמאמץ פיסי ניכר במהלך השירות. במסגרת זו ניתן להכיר גם בנכות הנובעת ממחלת נפש עקב תנאי השירות, וכן בהחמרה של מחלה או של מצב רפואי קודם כתוצאה מתנאי השירות או עקב טיפול רפואי לקוי שניתן במהלך השירות.
בשלב הראשון קצין התגמולים קובע האם ישנו קשר סיבתי בין החבלה או המחלה שארעה לנפגע במהלך שירותו הצבאי לבין שירותו הצבאי. לכן, חשוב לצרף לתביעה עדויות להוכחת הקשר בין הפגיעה לבין השירות, כגון, תצהירים לגבי תנאי השירות של הנפגע ו/או נסיבות הפגיעה, דו"ח פציעה, העתק התיק הרפואי הצבאי והעתק התיק הרפואי האזרחי. במקרים מסוימים יש לצרף גם חוות דעת של מומחה רפואי התומכת בקשר הסיבתי בין הפגיעה לבין תנאי השירות.
במידה והתביעה נדחית על ידי קצין התגמולים הנפגע זכאי לערער על ההחלטה בפני ועדת ערעורי נכים בבית המשפט השלום.
במידה והפגיעה הוכרה על ידי קצין התגמולים יוזמן הנפגע לוועדות רפואיות, שבמסגרתן ייקבע האם קיימת לו נכות רפואית בגין הפגיעה.
על החלטת הוועדה הרפואית לגבי אחוזי הנכות ניתן לערור בפני ועדה רפואית לעררים של משרד הביטחון (ועדה רפואית עליונה). ערעור על החלטת הוועדה לעררים ניתן להגיש לבית המשפט המחוזי רק על החלטה סופית של הוועדה לעררים ורק בשאלה משפטית ולא בשאלה רפואית.
במידה ונקבעה לנפגע נכות קבועה בשיעור 10% - 19% הנפגע זכאי למענק חד פעמי. במידה והנכות שנקבעה הינה בשיעור 20% ומעלה – הנפגע זכאי לקבל קצבה חודשית וכן הוא זכאי לטיפול רפואי, לשיקום מקצועי ולסל הטבות נרחב.
נפגע שהוכר כנכה ע"י קצין התגמולים ונקבעה לו נכות לרבות 0%, רשאי להגיש תביעת החמרה, כאשר חלה החמרה כלשהי בנכות שהוכרה ונקבעה לו. במקרה זה יוזמן הנכה לבדיקה בפני ועדה רפואית שתבחן האם אכן חלה החמרה במצב הרפואי ותקבע את נכותו של הנפגע בהתאם.
חשוב לדעת, כי ניתן להגיש תביעה למשרד הביטחון עד 3 שנים לאחר שחרורו של הנפגע מן השירות הצבאי שבמהלכו אירעה המחלה או הפגיעה. קצין התגמולים רשאי להאריך את התקופה הזו כאשר החבלה נרשמה, סמוך ליום האירוע שגרם לה, ברשומות של צה"ל או ברשומות אחרות המתנהלות ע"י המדינה.
אם הנכות נובעת ממחלה ששר הביטחון קבע לגביה בתקנות תקופת התיישנות ארוכה יותר, תתיישן הזכות בתום התקופה. בתקנות הנכים (תגמולים ושיקום) (התיישנות זכויות), התשי"ז – 1956, מופיעה רשימת מחלות ספציפיות בתוספת, שלגביהן מוארכת תקופת ההתיישנות. חייל בשירות סדיר יוכל להגיש את התביעה למשרד הביטחון כבר בסמוך לפני השחרור מצה"ל. חייל בשירות קבע יכול להגיש את התביעה למשרד הבטחון בכל עת במהלך השירות.
חוק הנכים הינו חוק סבוך, מסורבל ומורכב, ולכן רצוי מאוד לפנות לעורך דין נזיקין לקבלת ייעוץ משפטי בטרם הגשת התביעה לפי חוק זה. פנייה לעו"ד מיומן ובקיא בתחום זה עשויה להביא לתוצאות בעלות חשיבות מכרעת.